onsdag 17 april 2013

Älgskavsgryta och blomkålspure

God morgon denna grå onsdag!

Ska väl inte klaga kanske... Igår var det en riktigt fin vårdag, solen sken och det bjöds på många plusgrader! Jag och Zarah och barnen var ute på i flera timmar. Åt bl.a. första glassen för i år! Vädret tillät alltså tom det :)
På kvällen sen så skippade jag och J soffhäng och tv-tittande och var ute och promenerade med Mille tills läggdags. Så himla skönt var det och vi tog reda på plusgraderna riktigt ordentligt.
Gick länge i mörkret och då ingen såg oss sjöng vi ikapp till både gamla Björn Rosenström-dängor och några rader av Tenacious D haha!

Flera bad om receptet på våran älgskav och blomkålspuren vi åt härom dagen. Så visst- här kommer det! Ett sånt enkelt och snabblagat recept igen :)
Då jag hittar på och höftar mens jag står och lagar mat så är måtten inte exakta och du får prova dej fram till smaksensation hihi

Älgskavsgrytan-

En förpackning sån fryst skav av älg eller ren (tror det är ca 300 gram i en låda?)
1 gul lök
1 svampbuljongtärning
Kantareller (torkade, färska, på burk-det som finns tillgängligt för dej!)
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgele
Lite kalvfond
Vitpeppar och salt

Först steker du löken i en stor klick riktigt smör. Sen den blivit hyfsat mjuk så lägger du i det halvtinade köttet och steker på det. Töm sen på grädden och resten av ingredienserna och koka upp! Smaka av med salt och peppar.

Världens godaste blomkålspure! -

Ett lagom stort blomkålshuvud
2,5 dl grädde (mat eller visp)
En dl ost av ngt slag (riv av osten du har hemma kanske, mozzarella är också gott)
1 grönsaksbuljongtärning
Svartpeppar och ev lite salt

Skär huvudet i ganska små buketter och skölj väl. Koka upp 1,5 dl grädde med en buljongtärning och lägg sen i kålen som får koka under lock i 10 min.
Ta kastrullen från plattan och mixa med staven till en fin puré. I med ost, kryddor och ev lite mer av grädden för lösare konsistens.

Smaklig måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar