Wienerstänger:
125 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
3,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
hallonsylt
(1dl florsocker, 1 msk vatten till glasyren)
Rör ihop rumsvarmt smör och socker med elvisp. Tillsätt ägg, bakpulver och vaniljsocker och rör till en jämn smet. Tillsätt till sist mjölet om blanda allt noggrant. Dela i tre delar och gör rullar av delarna, använd lite mjöl på händer och bänk om det kladdar. Gör fördjupningar/skåror i längderna och fyll med sylt. Lägg på en plåt med bakpapper på. Grädda i ugnen i 175 grader i ca en kvart. Blanda till glasyren.
Låt längderna svalna något innan du brer på glasyren. Sen låter du den stelna i några minuter innan du skär till kakorna i fina snitt (så stora du vill ha dom) med en vass kniv.
Chokladkakor:
(ca 40 st)
200 g smör
2 dl råsocker
1 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
2 ägg
1/2 tsk salt
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
3 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
75 g ljus och 75 g mörk- choklad
Rör rumsvarmt smör, socker, sirap och kakao poröst. Rör ner vaniljsocker, salt, havregryn och äggen. Blanda mjölet tillsammans med bikarbonat och rör ner det i smeten. Hacka chokladen i småbitar och tillsätt det. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper och grädda i 200 grader i ca 12 min.
Ha en trevlig bakstund! KRAM ❤
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar